luni, 22 noiembrie 2010

Ce trebuie sa contina crema antirid ideala

De la o varsta incolo incepem sa observam riduri fine in jurul ochilor si cum mediul in care traim se degradeaza pe an ce trece, parca tot mai devreme decat ar trebui, pielea noastra imbatraneste si se ofileste. Cautam cu disperare potiuni miraculoase care promit sa ne ofere tinerete fara batranete si o piele fara riduri, insa, in cele mai multe dintre cazuri sunt doar bani aruncati aiurea pe fereastra. Si nu sunt mici preturile la care se vand cremele antirid care promit minuni, unele dintre ele ajungand la multe sute de euro. Specialistii au intocmit o serie de ingrediente pe care trebuie sa le contina o crema antirid ideala, ingrediente ale caror proprietati au fost dovedite in lupta cu ridurile. Iata care ar fi acestea:


  • Retinolul: este cea mai pura si mai activa forma a vitaminei A care si-a dovedit eficacitatea in netezirea ridurilor. Acesta exfoliaza stratul superior al pielii, curatand astfel porii si stimuleaza productia de colagen responsabil cu fermitatea pielii. Dupa o folosire frecventa pentru mai mult de sase luni, pielea afectata de soare sau lasata devine moale si intinsa. Pentru ca retinolul sensibilizeaza pielea, trebuie folosita o crema cu protectie solara ridicata atunci cand iesim din casa, evitand astfel arsurile sau patarea pielii. Daca folosesti si produse pe baza de acizi alfa-hidroxi e bine sa le aplici dimineata, iar pe cele cu retinol seara. Retinolul este fotosensibil si fotodegradabil asa ca nu este recomandat sa-l aplici in timpul zilei, ci seara, inainte de a merge la culcare. Lumina solara face ca retinolul sa nu mai fie eficient. Daca totusi vrei sa-l folosesti pe timpul zilei, aplica pe fata o crema hidratanta cu protectie solara.

  • Acidul glicolic: pe masura ce imbatranim, celule se deterioreaza creand la suprafata un strat de piele moarta, pori infundati si o textura aspra, ceea ce duce la pierderea stralucirii pielii. Extras din trestia de zahar, acidul hialuronic patrunde in piele, elimina stratul de piele moarta si reface structura celulelor. Folosit cu regularitate timp de cateva saptamani, acest ingredient confera pielii stralucire si finete.Produsele care contin acid glicolic sunt potrivite pentru toate varstele, insa daca se exagereaza, pot duce la descuamarea pielii.Acidul glicolic, prin efectul de slefuire, indeparteaza dopurile depuse pe orificiile de secretie ale glandelor sebacee, favorizand drenajul lor si prevenind astfel aparitia unor noi focare de acnee.Acidul glicolic intervine si in metabolismul glandelor, regland procesul de secretie a sebumului, astfel incat acestea sa produca o cantitate normala de sebum.
  • Persoanele care doresc sa trateze acneea sau cicatricile ei, nu trebuie sa fie descurajate daca dupa cateva saptamani pielea raspunde prin accentuarea temporara a acneei. Acest proces este normal si are loc datorita patrunderii acidului glicolic in glandele sebacee. Procesul de reglare realizat de acid implica in prima faza "curatarea" glandelor, care duce la eliberarea unei cantitati mai mari de sebum pe suprafata pielii si implicit la descarcarea cosurilor. Dupa acest proces de "curatare" urmeaza cel de reglare.
  • Acid hialuronic: Acidul hialuronic (AH) este produs in mod natural in corpul uman si este una dintre cele mai “iubitoare de apa” molecule din natura,  prin capacitatea sa de a stoca apa pana la 1.000 de ori greutatea sa. Acidul hialuronic este adesea mentionat "crema hidratanta a naturii". El da volumul la nivelul pielii, forma la nivelul ochilor ( se gaseste in umoarea vitroasa ) si elasticitate articulatiilor prin lubrefierea lor. Cele mai mari concentratii se gasesc in tesutul conjunctiv si aproximativ 56% din acidul hialuronic se gaseste in piele. Pe masura ce imbatranim, capacitatea pielii de a produce acid hialuronic scade, degradarea lui se accelereaza prin expunerea la soare sau diversi alti factori si astfel scade cantitatea de acid hialuronic din straturile pielii. Deoarece acidul hialuronic “leaga” moleculele de  apa, capacitatea pielii de a retine apa, de asemenea, scade cu varsta. Ca rezultat, pielea devine uscata, mai subtire si mai putin capabila de a se restabili. Pierderea de plenitudine a pielii inseamna ca pielea devine flasca, “atarnatoare”. Acest lucru duce la aparitia ridurilor si a aspectului  imbatranit  al pielii. AH sprijina, de asemenea, formarea si intretinerea de colagen, un important element al tesutului conjunctiv. Acidul hialuronic si- a gasit calea in multe produse de ingrijire a pielii, mai ales in formulele anti-rid. In plus, acesta a fost creditat cu prelungirea duratei de viata  la cei care consuma cantita?i mari de acid hialuronic in dieta, cum se intampla  in Yuzuri Hara, un sat din Japonia, unde zece la suta din populatie este de 85de ani sau mai mult, boli ale îmbatranirii, cum ar fi cancerul, diabetul si Alzheimer, sunt practic necunoscute, iar pielea oamenilor prezinta rareori semne de imbatranire. Pe drept cuvant, mass-media supranumeste acidul hialuronic “cheia  fantanii tineretii”.

  • Idebenone: "ruda" coenzimei Q10 este un antioxidant revolutionar, cel mai bun dintre cei descoperiti pana in prezent, foarte eficient in protejarea pielii impotriva stresului din mediul inconjurator responsabil de aparitia ridurilor si a liniilor fine, inclusiv impotriva radiatiilor ultraviolete, poluarii din aer si fumului de tigara. Un studiu publicat in Journal of Dermatology a aratat ca un tratament de doar 6 saptamani a redus cu 26% uscaciunea pielii, a crescut cu 37% hidratarea, scazand per total cu 29% ridurile. 

  •  Niacinamida (vitamina B3): sporeste productia de ceramide (componente ale lipidelor din piele), care sunt responsabile cu aspectul atat de fin al pielii bebelusilor. Un studiu a demonstrat ca o crema care are o concentratie de 5% de niacinamida atenueaza ridurile, da mai multa culoare obrajilor si creste elasticitatea pielii dupa doar 12 saptamani in care aceasta a fost folosita.

  • Vitamina C (acidul ascorbic): reprezinta una dintre sursele de antioxidanti deosebit de benefica pentru organismul uman, cu actiune de neutralizare a radicalilor liberi, prevenind astfel efectele imbatranirii premature.In general, cremele cu vitamina C sunt recomandate oricarui tip de ten, indiferent de varsta. Este recomandat ca femeile trecute de 35 ani sa le foloseasca constant.Vitamina C, gratie efectului sau antioxidant si de stimulare a sintezei de colagen este absolut necesara pentru mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii, confera uniformitate si luminozitate pielii, fiind esentiala in mentinerea aspectului sanatos si tanar al pielii; protejeaza pielea de factorii nocivi existenti in mediul inconjurator (poluare, radiatii solare, fum de tigara); elimina petele tegumentare rezultate din fotodegradare; ofera protectie garantata impotriva razelor UV, cu reducerea ridurilor, o hidratare corespunzatoare a pielii si un par stralucitor; reduce ridurile fine cauzate de distrugerea retelei de colagen din piele si previne in acelasi timp aparitia altora noi;  incetineste procesele de imbatranire, deci are un veritabil efect anti-aging; este aliat in lupta cu acneea si cuperoza.

  • Vitamina E (tocopherol): Vitamina E este un antioxidant puternic care protejeaza celulele organismului de actiunea radicalilor liberi de oxigen. Acesti radicali liberi sunt substante rezultate atat din metabolismul normal, cat si din expunerea la factori de mediu precum fumul de tigara sau lumina ultravioleta. Vitamina E asigură sănătatea ţesuturilor, având efect hidratant şi de protecţie faţă de acţiunea nocivă a radiaţiilor solare. Folosită intern, dar şi sub formă de aplicaţii locale, vitamina E regenerează celulele şi grăbeşte cicatrizarea. Principalele surse de vitamina E sunt cerealele, uleiurile vegetale, legumele verzi, nucile, ficatul şi produsele lactate.

  • Peptide: Aplicate pe piele, peptidele stimuleaza productia de colagen ceea ce duce la estomparea ridurilor.
  •  Filtre UV: In proportie de 80%, imbatranirea pielii este cauzata de radiatiile solare, drept pentru care un scut impotriva acestora este "arma" cea mai eficienta impotriva ridurilor. Daca vrei o piele tanara, nu trebuie sa iesi niciodata din casa fara sa aplici o crema cu un factor de protectie peste 30. Alegeti creme care ofera si protectie UVA si UVB si care contin: triazone, Mexoryl, zinc oxide si titanium dioxide.
Anca Buzea spunea...

Foarte interesant. Imi place foarte mult ce ai scris. De la o vreme, ma pasioneaza acest subiect anti-aging :)

Zuzele spunea...

Si pe mineeeeeeeeeee!!!! A inceput sa ma sperie ideea ca va veni o zi in care pielea mea va fi creponata :)

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search